Många ser ett husköp som ett av de största besluten man tar i livet. Och faktum är ju att det är just det eftersom det vanligtvis rör sig om väldigt mycket pengar. Det är inte ovanligt att man kan känna att man tar vatten över huvudet när det är dags att ansöka om lånelöfte och lägga sitt bud.
Något som kan vara skönt att veta är dock att det finns ett sätt att minska den stress och påfrestning som kan uppstå i samband med den här processen. Och det är att vara påläst och förberedd. Det gäller kort sagt att du läser på och sätter dig in i hur detta fungerar. Det sista du vill göra är att stressa fram ett beslut så se till att du tar dig tid att utbilda dig själv och tänka efter.
Så för att göra den här processen något lättare för de som går i hustankar har vi valt att sammanställa 5 viktiga saker dom man bör ha tänkt på innan man köper det där drömhuset. Vi hoppas att detta kan fungera som en hjälpande hand till någon som behöver det.
Nu kör vi igång!
1. Har du koll på kontantinsatsens storlek?
Du kommer att behöva en kontantinsats när du köper bostad. Detta innebär i korthet att du behöver lägga in en viss del av dina egna pengar av köpesumman – du kan helt enkelt inte låna till hela beloppet.
Som allra minst behöver du lägga in 15% av bostadens värde för att få ett lån beviljat, men du får givetvis lägga in mer än så om du vill och kan. Så om du vill köpa ett hus för 2,5 miljoner kronor behöver din kontantinsats minst vara 375 000 kronor.
2. Var vill du bo?
Detta kan tyckas vara en väldigt grundläggande sak att tänka på, men det är ändå viktigt att påpeka detta enligt oss. Fundera helt enkelt igenom var du kan tänka dig att bo någonstans eftersom det då kommer hjälpa dig att lättare sålla fram tänkbara hus för dig.
Många ser sitt hus som en investering för framtiden, och om detta gäller för dig så bör du fundera igenom denna aspekt extra noga. Husets värde kan nämligen påverkas av var det ligger någonstans, så om du vill öka dina chanser att göra en fin vinst på husköpet bör du köpa bostad i ett område som är (eller kan tänkas bli) eftertraktat av många.
3. Hur stort ska huset vara?
Vad du bör välja när det gäller husets storlek beror lite på om du t.ex. är ensam eller om du behöver plats för en hel familj.
Detta är också viktigt att tänka igenom noggrant. Dels eftersom det är onödigt att köpa ett för stort hus (plus att det blir dyrare), och dels eftersom det kan bli jobbigt om huset är för litet.
4. Elavtal och husförsäkringar
Denna punkt kanske främst riktar sig mot personer som precis har skaffat sig sin första bostad, men hur som helst tänkte vi att det kunde vara bra att inkludera denna punkt i vår lista också.
Om du vill kunna hitta så förmånliga alternativ som möjligt för din bostad rekommenderar vi starkt att du redan nu ser till att jämför elbolag och hemförsäkringar, så att när det väl är dags för dig att köpa hus så är du redo att välja prisvärda alternativ inom respektive område.
5. Vill du renovera huset?
Den som vill köpa ett hus måste fundera på om man kan tänka sig att köpa ett renoveringsobjekt för en lite billigare peng, eller om man hellre vill köpa ett hus utan krav på större underhåll till en början.
Detta kan spela stor roll när du letar hus. För om du vet att du kan tänka dig att renovera och rusta upp huset så öppnar det upp en möjlighet att köpa ett billigare hus som du dessutom kan forma lite som du själv vill. Du kan såklart ändra om i ett hus som inte kräver lika mycket underhåll också, men poängen är att om du ändå är tvungen att renovera så är det ett perfekt tillfälle att välja precis hur just du vill ha det.