Tak är en viktig del av våra hem, men det finns ett flertal aspekter av tak och takbyten som många husägare (förmodligen) inte känner till.
Här är 5 överraskande fakta som kan vara bra att känna till när du funderar på ditt tak eller om du planerar på att byta ut det.
1. Bygglov kan behövas
Många tror att ett takbyte är en enkel renovering som inte kräver några särskilda tillstånd. Men faktum är att i vissa fall kan du behöva bygglov för att byta tak. Detta gäller särskilt om du planerar att ändra takets utseende, höjd eller konstruktion. Till exempel, om du vill byta från ett platt tak till ett sadeltak, eller om du vill lägga till en takkupa, kommer du sannolikt att behöva ansöka om bygglov.
Även om du bara byter takmaterial kan det faktiskt också krävas bygglov om du bor i ett område med särskilda bestämmelser, som ett kulturhistoriskt värdefullt område. Det är därför alltid bäst att kontrollera med din kommun innan du påbörjar ett takprojekt för att se vilka regler som gäller där just du bor.
2. Det går att lägga om taket på egen hand
Många blir överraskade när de hör att det faktiskt är möjligt att lägga om ett tak på egen hand. För den händige husägaren kan detta vara ett sätt att spara pengar. Dock är det viktigt att understryka att takarbete är både komplext och potentiellt farligt. Det kräver noggrann planering, rätt verktyg, och framför allt, ett stort säkerhetstänk.
Om du överväger att lägga om taket själv, se till att du har rätt kunskap om processen och alla säkerhetsaspekter. Du behöver rätt utrustning, inklusive fallskydd, och du bör aldrig arbeta ensam på taket. Dessutom måste du vara säker på att du kan göra jobbet korrekt för att undvika framtida problem som läckor eller strukturella skador.
Är det så att du känner dig det minsta osäker är det alltid bäst att anlita hjälp. Numera finns det många webbplatser där du enkelt kan komma i kontakt med erfarna takläggare över hela landet – oavsett om det gäller takläggare Hallstahammar, takläggare i Umeå, Ystad, Göteborg eller i någon annan stad eller ort. En bra takläggare har kunskapen, erfarenheten och utrustningen för att säkerställa att ditt tak blir lagt på ett säkert och korrekt sätt.
3. Takarbeten täcks av ROT-avdraget
En positiv överraskning för många husägare är att takarbeten faktiskt omfattas av ROT-avdraget. ROT-avdraget är en skattereduktion för reparation, underhåll samt om- och tillbyggnad av bostäder. Detta innebär att du kan få en betydande rabatt på arbetskostnaden när du anlitar en takläggare.
Du kan få en skattereduktion på upp till 30% av arbetskostnaden, med ett maxbelopp på 50 000 kronor per person och år. Detta kan göra en stor skillnad i den totala kostnaden för ditt takprojekt. Det är dock viktigt att poängtera att materialkostnader inte omfattas av ROT-avdraget. Se även till att du läser på om alla regler och krav gällande ROT-avdraget så att du har full koll på vad som gäller.
4. Olika takmaterial har olika livslängder
När man tänker på tak tänker man ofta att de ska hålla länge. Men vad betyder egentligen ”länge”? Faktum är att olika takmaterial har mycket olika livslängder, vilket kan påverka ditt val när det är dags för takbyte.
Här är några exempel på ungefärliga livslängder för olika takmaterial:
- Betongpannor: 30-50 år
- Lertegelpannor: 50-100 år
- Plåttak: 30-50 år
- Papptak: 20-30 år
Det är viktigt att notera att dessa siffror kan variera beroende på klimat, underhåll och kvaliteten på installationen. Ett väl underhållet tak av hög kvalitet kan ofta hålla längre än dessa uppskattningar.
5. Smart att installera solceller i samband med takbyte
Med det ökande intresset för förnybar energi överväger allt fler husägare att installera solceller på sitt tak. Men vad många inte tänker på är att ett takbyte faktiskt är ett perfekt tillfälle att installera solceller.
Genom att kombinera ett takbyte med installation av solceller kan du vara säker på att ditt tak är i toppskick och kommer att hålla under solcellernas hela livslängd, som vanligtvis är 25-30 år. Detta eliminerar risken att behöva ta bort och återinstallera solcellerna för ett takbyte några år senare, vilket kan vara både kostsamt och besvärligt.
Dessutom kan en samtidig installation ofta vara mer kostnadseffektiv. Ställningar och annan utrustning behöver bara sättas upp en gång, och arbetet kan samordnas för maximal effektivitet.