Komplett info kring regler för solceller

Det växande intresset för solceller har medfört en mängd regler och bestämmelser som är viktiga att känna till för den som överväger en investering i en egen anläggning.

I denna artikel kommer vi att utforska reglerna och lagarna som gäller för installation av solceller, inklusive plan- och bygglagstiftning, skatteregler och eventuella statliga bidrag som kan vara tillgängliga.

Regler för bygg och montering

Vid installation av solceller finns det flera bygg- och monteringsregler som måste följas. Dessa regler är avgörande för att säkerställa att installationen är säker och i enlighet med svensk lagstiftning.

Bygglov

Normalt krävs inte bygglov för att installera solceller om de följer takets form och lutning. Detta gäller särskilt när solcellerna monteras direkt ovanpå befintligt tak.

Dock kan speciella omständigheter som kulturhistoriskt värdefulla byggnader kräva att du ansöker om bygglov och skickar in bygglovsritningar. Det är därför viktigt att alltid kontrollera med din lokala byggnadsnämnd för att vara säker på vad som gäller för just ditt hus.

Installation och säkerhet

Enligt Elsäkerhetsverkets regler är det obligatoriskt att installationen utförs av en behörig elektriker. Detta är en säkerhetsåtgärd som skyddar både dig och din egendom. Att själv utföra installationen utan rätt behörighet är alltså olagligt och dessutom farligt eftersom det kan leda till allvarliga risker såsom brand eller elektriska fel.

Det finns behöriga och kunniga aktörer över hela landet, så kolla vilka som finns tillgängliga i ditt område. Ett tips för att göra det är att googla på ”solceller” följt av namnet på din stad, ort, län eller kommun – så t.ex. kan du söka på ”solceller Dalarna” om du vill ha hjälp med att installera solceller i Dalarna.

Regler för skatter

Vid installation av solceller finns det också ett par skatteregler som måste efterlevas. Genom att känna till dessa skatteregler kan du maximera de ekonomiska fördelarna med din solcellsanläggning och samtidigt bidra till en hållbar energiframtid.

Vi rekommenderar dig även att läsa på mer om området på egen hand för att vara helt säker på att du har rätt information gällande skatterna.

Skattereduktion för grön teknik

Som privatperson kan du dra nytta av skattereduktion för grön teknik. Detta innebär att du får en skattereduktion på 20 % vid installation av solceller och 50 % vid installation av solcellsbatterier. Skattereduktionen tillämpas på totalbeloppet för både material och arbetskostnader upp till ett maxbelopp på 50 000 kr per år och person.

Moms och kapitalskatt

Du kan sälja överskottet av din solel till ditt elbolag skattefritt, för inkomster upp till 40 000 kr per år. Om du tjänar mer än detta på din sålda solel blir överskjutande belopp föremål för kapitalskatt på 30 %.

Energiskatt

Som mikroproducent av solel med en anläggning som har en effekt på under 500 kW är du befriad från energiskatt. För större anläggningar gäller skattskyldighet för energiskatt men det kan finnas möjligheter att få denna skatt reducerad under vissa förutsättningar.