Så planerar du bygget av din platsbyggda bokhylla för bästa resultat

Står du i planerna att skaffa platsbyggd bokhylla Stockholm eller på annan ort, är det alltid klokt att noggrant överväga hur du bäst går tillväga. En platsbyggd bokhylla erbjuder inte bara praktisk förvaring utan även en möjlighet att förhöja utseendet i ditt hem.

För att uppnå det bästa möjliga resultatet kan det vara nödvändigt att söka hjälp med design och konstruktion av hyllan. Dessa steg är A och O för att garantera att bokhyllan ska kunna passa in rent storleksmässigt, men även harmoniserar med hemmets övriga

Ta exakta mått

Första steget i att planera din platsbyggda bokhylla är att noggrant mäta utrymmet där den ska stå. Använd ett måttband för att fastställa höjd, bredd och djup på det tilltänkta området.

I äldre byggnader är det särskilt viktigt att kontrollera om det finns ojämnheter i golv och tak. Mät på flera ställen för att upptäcka eventuella nivåskillnader.

Ett bra tips är att göra en enkel skiss av utrymmet och anteckna alla mått tydligt. Detta underlättar både för din egen planering och när du ska kommunicera med en snickaren.

Ha en tydlig bild över hur du vill ha designen

Innan du påbörjar bygget är det också viktigt att ha en tydlig vision om det utseende och stil som du tänker dig. Tänk på vilken typ av material som bäst kompletterar rummets övriga inredning. Vill du ha en modern look kanske en hylla i slät lackad MDF passar, medan en mer rustik känsla kan uppnås med obehandlat trä.

Fundera också på färgschemat. En bokhylla i en accentfärg kan bli en spännande detalj i rummet medan neutrala toner smälter in bättre med övrig inredning. Det är även viktigt att tänka på hyllornas tjocklek och avståndet mellan dem. Ska du förvara stora konstböcker behöver du kanske rymligare hyllplan än om du främst ska ställa upp pocketböcker.

Ta fram en skiss

Det nästa steget är att ta fram en skiss när du har klart för dig vilka mått din bokhylla ska ha och hur du önskar att designen ska se ut. En skiss kommer kunna hjälpa till mycket för att visualisera dina idéer och se till att alla detaljer är genomtänkta innan byggstart.

Du behöver inte vara ett proffs för att skapa en skiss. Det viktiga är att den ger en tydlig bild av bokhyllans proportioner, antal hyllplan och eventuella särskilda önskemål som t.ex. inbyggda lampor.

Börja med att rita upp en enkel kontur av bokhyllan. Lägg sedan till hyllplanen på de höjder som du anser lämpliga för de föremål du planerar att förvara. Om bokhyllan ska innehålla speciella fack för exempelvis konstverk eller större böcker är det bra att markera dessa på skissen. Glöm inte att också inkludera måttangivelser för höjd, bredd och djup.

Denna skiss kommer inte bara att hjälpa dig att få en bättre uppfattning om hur bokhyllan kommer att se ut och fungera i ditt hem utan också underlätta kommunikationen med den aktör som ska hjälpa dig att bygga hyllan.