4 tips till dig som ska ta ett lån

När det gäller att ta ett lån finns det många saker att tänka på. Hur mycket har du råd att låna? Vad är räntan? Hur lång tid kommer det att ta dig att betala tillbaka lånet? Detta är bara några av de viktiga frågor som du måste ställa dig själv innan du skriver under ett låneavtal.

Vi vet att många har tankar och funderingar kring att låna pengar, samtidigt som vi också vet att inte alla riktigt har koll på vad som gäller och vad man bör tänka på i samband med att man lånar pengar. Så av den här anledningen har vi sammanställt 4 tips som vi hoppas kan vara en bra hjälp på vägen om du kan känna igen dig själv i detta och vill lära dig mer om lån,

Nu sätter vi igång!

1. Fundera igenom hur din situation ser ut

Innan du tar ett lån är det viktigt att du tar hänsyn till din nuvarande ekonomiska situation. Har du råd med de månatliga betalningarna? Vilka andra skulder har du? Det är också viktigt att tänka på dina framtidsplaner. Kommer du att behöva pengarna för en handpenning på ett hus eller vad ska du egentligen ha pengarna till?

Fundera kring om ett lån verkligen är det rätta valet för dig. Det kan hjälpa dig att fatta det bästa beslutet för din situation, och undvika att du sätter dig i skulder som du inte kan ta dig ur.

2. Ansök inte om lån hos för många olika långivare

När du letar efter ett lån är det viktigt att du jämför olika bankers och långivares räntor och lånevillkor. Men ansök inte om lån från för många olika långivare. Det kan skada din kreditvärdighet och göra det svårare att bli godkänd för ett lån. Fokusera istället på några få långivare som du är intresserad av och jämför deras erbjudanden.

Med det sagt kan du kommer runt detta problem genom att antingen ansöka om lån utan UC, eller genom att ta hjälp av en låneförmedlare. Ett lån utan UC är kort sammanfattat en typ av lån där ingen kreditprövning görs via UC. Istället görs kreditupplysningen hos ett annat upplysningsföretag, vilket kan vara till hjälp om du har dålig kreditvärdighet hos UC.

3. Lån med säkerhet har oftast lägre ränta

Ett lån med säkerhet är en typ av lån där du ställer något som säkerhet till lånet, till exempel ditt hus eller din bil. Skulle det vara så att du inte klarar av att betala tillbaka lånet så tar långivaren din säkerhet för att få in pengar på den vägen istället.

Av den här anledningen så anser långivare att lån med säkerhet är mindre riskfyllda än lån utan säkerhet – vilket i sin tur gör att de vanligtvis erbjuder lägre ränta på lån med säkerhet. Så om du funderar på att ta ett lån är det värt att överväga ett lån med säkerhet.

4. Kort återbetalningstid (löptid) ger ett billigare lån

Den tid du har på dig att betala tillbaka ett lån kallas vanligtvis för återbetalningstid eller löptid. Ju längre återbetalningstid du har, desto mer ränta kommer du behöva betala på lånet. Lånet blir därmed dyrare ju längre lånet är ”aktivt” (dvs ej återbetalt till fullo).

Men trots att kortare löptider innebär en lägre slutgiltig kostnad för lånet i sin helhet så kommer detta att innebära en högre månadskostnad (eftersom lånet ska betalas tillbaka snabbare). Det är därför viktigt att hitta en balans som du känner dig bekväm med samtidigt som lånet inte blir alldeles för dyrt.