4 viktiga tips till dig som använder kreditkort

Använder du ett kreditkort? Isåfall måste du ha full koll på vad du gör och hur du hanterar det. Annars finns det risk att du åker på ekonomiska problem och inte nyttjar kreditkortet till dess fulla potential.

Faktum är att det finns många tips som kan hjälpa dig att använda ditt kreditkort på ett säkert sätt och skydda din ekonomi. Vi vill att fler ska ha kunskap om just kreditkort, och därför har vi sammanställt den här artikeln där vi ska ta en titt på 4 av de viktigaste tipsen för alla som är kreditkortsanvändare.

1. Säkerhetstips för kreditkort

När du använder ditt kreditkort är det viktigt att veta hur du skyddar dig mot bedrägerier och stölder. Här är några tips för att hålla dig så säker som möjligt:

  • Dela aldrig med dig av ditt kreditkortsnummer till någon
  • Skriv inte ner ditt kreditkortsnummer någonstans där det är lätt åtkomligt
  • Lämna inte ditt kreditkort utan uppsikt på allmänna platser
  • Bär inte med dig ditt kreditkortsnummer och PIN-kod samtidigt
  • Om du förlorar ditt kreditkort ska du anmäla det omedelbart

Detta är några säkerhetstips som kan vara bra att alltid ha i åtanke för dig som har kreditkort. Det ska dock tilläggas att dessa tips egentligen inte är specifika för just kreditkort, utan dessa gäller även för bank- och betalkort också.

Och visst kan dessa tips kännas väldigt grundläggande och kanske anses självklara att ha koll på redan. Men det skadar aldrig att få en enkel påminnelse om dem och vi känner ändå att detta är ett ypperligt tillfälle att upplysa om just detta.

2. Utnyttja dina bonusar

Många kredikort erbjuder bonusar, belöningar eller andra typer av cashback möjligheter till sina användare. Om du använder ett kreditkort tycker vi att du ska se till att utnyttja dessa bonusar och belöningar. De kan hjälpa dig att spara pengar på dina inköp eller få gratis saker.

Några vanliga typer av bonusar som erbjuds av kreditkort är t.ex:

Cashback – Detta är en procentandel av det belopp som du spenderar på ditt kreditkort som återbetalas tillbaka till dig.

Bonusbelöningar – Det är belöningar som du får utöver det vanliga belöningsprogrammet när du använder ditt kreditkort

Rabatter – Kreditkort erbjuder ofta rabatter på inköp hos vissa specifika butiker och e-butiker.

Resebonusar – Vissa kreditkort erbjuder resebonusar, till exempel gratis flygresor eller hotellvistelser, om du använder ditt kreditkort.

Var noga med att läsa villkoren i ditt kreditkortsavtal noggrant för att ta reda på vilka typer av bonusar som erbjuds och hur du kvalificerar dig för dem. För mer info kring detta kan du läsa vidare hos bästakreditkortet.se som är en bra webbplats för allt relaterat till kreditkort.

3. Spendera inte mer pengar än du har

Det kan också tyckas vara en självklarhet, men det är väldigt lätt att spendera mer pengar än vad man har när man använder ett kreditkort. Se därför till att du vet hur mycket pengar du har på kontot och spendera bara det du har råd med.

Förslagsvis bör du skapa en budget och försöka håll dig till den. Återigen är detta en annan grundläggande regel som ofta bryts. När du skapar en budget, se till att du inkluderar dina kreditkortsbetalningar och den ränta du kommer behöva betala på dessa så det inte kommer som en överraskning.

4. Ta inte ut pengar med kreditkort

Om du inte har en mycket god anledning att göra det så bör du inte ta ut pengar på ditt kreditkort.

Kontantuttag är vanligtvis avgiftsbelagda, och de har i allmänhet en högre ränta och ingen räntefri period. Om du bor i Sverige kommer du sannolikt inte att behöva kontanter för att handla oavsett vad du ska köpa, så håll dig till att använda ditt kreditkort så mycket som möjligt. Då undviker du även att gå miste om bonusar eller poäng när du handlar.