Allt det grundläggande du behöver veta om snus

Snus är en typ av tobak med ursprung i Sverige som funnits i över 200 år. Det är ett fuktigt pulver som placeras under över- eller underläppen under längre perioder. Användande av snus kan snabbt leda till nikotinberoende.

Det finns många faror förknippade med snus, bland annat cancer, tandköttssjukdomar och andra hälsoproblem. Det är även väldigt svårt sluta snusa då snusande leder till ett beroende. Och även om det är fullt möjligt att sluta snusa på egen hand så kan vissa personer behöva hjälp av läkare eller stödgrupper av olika slag.

I den här artikeln kommer vi att ta en titt på ett par grundläggande saker som vi anser att man bör ha koll på när det gäller snus. Ta fram papper och penna för nu sätter vi igång!

Vad finns i snus?

Snus innehåller vanligtvis tobak, nikotin och andra kemikalier. Tobak är en växt som innehåller många skadliga ämnen, bland annat cancerframkallande kemikalier. Nikotin är ett stimulerande, uppiggande och starkt beroendeframkallande ämne som också alltså finns i snus.

Med det sagt finns det både tobaksfritt snus och de varianter som är helt utan nikotin. Dessa används särskilt av de personer som vill sluta snusa, och känner att de med hjälp av dessa ”mer hälsosamma” snuser kan trappa ner på beroendet enklare. Mer om detta här nedanför.

Vad finns det i tobaksfritt snus?

Tobaksfritt snus är till skillnad från vanligt klassiskt snus en betydligt nyare variant som inte funnits särskilt länge. Tillverkningen av denna typ av snus görs genom att extrahera nikotinet från tobaksplantan vilket resulterar i att slutprodukten som blir helt eller delvis tobaksfri. Därefter är det möjligt att smaksätta snuset med smakämnen och fyllmedel.

Idag finns det en hel del olika företag som tillverkar tobaksfritt snus. Swedish March, AG Snus, Skruf Snus och Nordic Snus är bara några av alla företag som under de senaste åren gjort rejäla satsningar inom denna typ av snus.

Varför börjar folk snusa?

Faktum är att det kan finnas många anledningar till varför någon börjar snus, men några av de vanligaste är:

  • Nyfikenhet
  • Grupptryck
  • Att passa in eller se cool ut
  • För att hantera stress eller problem

Om du testat snus någon gång kommer du sannolikt ihåg att det inte smakade särskilt gott första gången. Faktum är att de flesta som testar snus försa gången antingen mår illa, blir yra eller kräks när de provar det.

Så varför fortsätter människor att använda det? Svaret är enkelt: beroende. Nikotin är ett starkt beroendeframkallande ämne, och när någon väl har börjat använda snus kan det vara mycket svårt att sluta.

Är det lätt att bli beroende av snus?

Ja, det är lätt att bli beroende av snus. Faktum är att det till och med inte ens behöver bero på nikotinet (även om det i majoriteten av fallen gör det). Många människor blir beroende av att helt enkelt ha någonting under läppen.

Om du väl blivit beroende av att snusa du kan få abstinensbesvär om du försöker sluta. Det kan handla om starkt sug efter snus, stress, irritation, rastlöshet, ångest eller depression.

Hur länge varar abstinensbesvären?

Abstinenssymtomen försvinner vanligtvis inom några veckor om du slutar använda snus.

Det är dock viktigt att komma ihåg att det är inte lätt att sluta och du kan som sagt komma att behöva extern hjälp för att lyckas övervinna ditt beroende.

Vilka är fördelarna med att hålla sig ifrån snusande?

Det finns många fördelar med att avstå från att snusa, bland annat följande:

  • Förbättrad munhälsa
  • Minskad risk för cancer
  • Du får pengar över till annat
  • Du slipper få abstinens när du inte har något snus

Om du funderar på att sluta kan även dessa fördelar vara bra att fundera på då och då. De kan hjälpa till att hålla motivationen uppe, särskilt under de stunder du har som mest abstinens.