Allt det viktigaste du behöver veta om företagslån

Oavsett om du startar ett nytt företag eller expanderar ett befintligt är det troligt att du någon gång behöver ta ett företagslån. Det finns flera olika användningsområden med lån, men några av de vanligaste är att exempelvis att man vill bygga något, köpa in ett varulager, eller kanske förbättra en tillfällig dipp i likviditeten.

I det här blogginlägget kommer vi att dela upp allt du behöver veta om företagslån och hur de kan hjälpa ditt företag att växa! Vi förstår att beslutet att låna pengar till företaget kan kännas stort, just eftersom det är det, men det är också därför du bör läsa på ordentligt innan du ansöker om lån och krediter.

Företagslån är flexibla och erbjuder bra möjligheter

Företagslån kan variera stort när det gäller upplägget och själva lånebeloppet, och det gäller även för den ränta som sätts och andra krav som ställs på företaget (och eventuellt även dess ägare). Detta gör det möjligt att anpassa lånet utifrån den specifika situation som företaget är i.

Eftersom lånen kan anpassas så bra så är det möjligt att använda dem till så många olika saker. Det är t.ex. vanligt att lån används för att finansiera rörelsekapital, stora investeringar, eller täcka upp för tillfälliga intäktsbortfall. Oavsett vad situationen än kan vara så brukar det gå att hitta en bra lösning.

Tänk dock på att den ränta som sätts kan variera stort mellan olika företag. Varje företag är unikt och detta är såklart något som långivarna tar hänsyn till. Ett större och väletablerat företag kan generellt sett låna till en lägre ränta, medan det nystartade företaget troligtvis får en högre ränta.

Krav för att få företagslån beviljade

Det finns många skillnader mellan olika långivare som du kan kontakta för att få ett lån. Därför är det svårt för oss att säga exakt vilka krav som kommer ställas på ditt företag om du skulle välja att ansöka om ett lån.

Vårt tips är därför att du kollar runt lite på nätet, besöker några jämförelsetjänster inom lån och helt enkelt bildar dig en uppfattning om vilka krav som är ”standard” bland de flesta långivare. Du kan då även försöka få en bild av vilka lånevillkor som är vanligast så att du vet vad som är rimligt när det gäller räntor och liknande kopplat till lånet.

Hur ansöker man om företagslån?

Låneprocessen har blivit mycket enklare i och med den digitala tekniken. Traditionella sätt som att besöka en bank för ett personligt möte finns förstås fortfarande tillgängliga, men att ansöka om ett lån online är också möjligt och väldigt smidigt numera.

Att till exempel använda sig av jämförelsesajter som vi skrivit om tidigare är något som blivit väldigt populärt. Så lånar du till nystartat företag eller till ett redan etablerat företag är det alltså fullt möjligt att sköta hela processen via nätet om du vill det.

Avslutningsvis

Oavsett om du letar efter ett kortsiktigt lån för att hjälpa ditt företag att klara sig igenom en nödsituation eller om du vill göra långsiktiga investeringar så finns det flera alternativ tillgängliga.

Som vi nämnde i inledningen av den här artikeln bör du alltid göra en ordentlig research och läsa på så att du har koll på vad du gör. Se även till att du inte lånar mer än vad företaget har möjlighet att betala. Historiskt har man gång på gång kunnat se att för stora skuldberg är något som verkligen ökar risken i ett företag så det gäller att man är försiktig på det området.