Allt du behöver veta om vinterdäck

Vinterdäck är ett måste för alla som bor i ett kallt klimat som här i Sverige. Men vi förstår samtidigt att även om detta är ett faktum så är det långt ifrån alla som har särskilt bra koll på vinterdäck. Och detta vill vi försöka ändra på genom att bidra med det vi kan!

Så i dagens artikel kommer vi därför att diskutera allt du behöver veta om vinterdäck. Vi tar en titt på vad de är för något, varför/om du behöver dem och hur du väljer rätt uppsättning för ditt fordon. Läs vidare för att försäkra dig om att du har all information du behöver för nästkommande vinter.

Behöver jag vinterdäck? Och när isåfall?

Om du bor här i Sverige kommer behöver du ha vinterdäck för att få köra ditt fordon under stora delar av året. Det beror på att våra vintrar är långa och kalla, med mycket snö och is.

Vinterdäck hjälper dig att hålla dig säker på vägarna under dessa förhållanden. Struntar du i att använda vinterdäck när det är krav på det, så bryter du inte bara lagen utan du riskerar ditt eget, men även andra människors, liv ute i trafiken.

Vill du ta reda på exakt vilka datum som gäller för när man måste ha vinterdäck? Isåfall rekommenderar vi att du kollar vidare hos vinterdäckdatum.se. De har tagit fram all information som du kan tänkas behöva gällande detta ämne. De håller även alltid sin information uppdaterad så att du kan vara säker på att ta del av korrekt information.

Vad är vinterdäck?

Vinterdäck är utformade för att ge bättre grepp, hantering och bromsning i kallt väder. De är tillverkade av en annan typ av gummiblandning som förblir mjuk och smidig i lägre temperaturer.

Detta innebär att de greppar vägen bättre och ger kortare bromssträckor än sommardäck gör på halt väglag. Vinterdäck har också djupare mönsterdjup för att hjälpa till att driva bort snö och slask.

Det finns idag vinterdäck med och utan dubbar. Dubbade däck har metalldubbar inbäddade i i däcken och som greppar vägen och ger extra bra grepp. De vinterdäck som är utan dubbar kallas för friktionsdäck och dessa däck är oftast mycket tystare att köra med.