Är det osmart att låna pengar?

En vanlig förutfattad mening är att det alltid är oklokt att låna pengar. Om du har skulder måste du trots allt betala tillbaka mer pengar än vad du ursprungligen lånade. Och om du inte har råd att betala tillbaka lånet kan du hamna i ännu större svårigheter.

Men är detta verkligen sant? Är det alltid oklokt att låna pengar? Svaret är, som med det mesta i livet, att det beror på. Det finns vissa situationer där det kan vara det bästa alternativet att låna pengar. Och det finns även andra tillfällen då det skulle vara oklokt att ta ett lån.

Låt oss ta en titt på några vanliga scenarier!

Låna inte pengar om du inte har råd med det

Du kanske har hört talesättet ”om du inte har råd med det, köp det inte”. Det är ett bra råd när det kommer till shopping, och faktum är att det även passar rätt bra när det kommer till låntagande.

Om du är osäker på om du har råd att betala månadsavgifterna för ett lån är det förmodligen ingen bra idé att ta ett lån. Du vill inte hamna i en situation där du inte har råd med återbetalningen.

Detta kan förstöra din kreditvärdighet och göra det mycket svårt att få ett lån i framtiden, samt försätta dig i trassliga ekonomiska situationer. Låna därför bara pengar om du är säker på att du kommer ha råd med de månatliga betalningarna så att du betalar tillbaka lånet i tid.

Vad ska du låna pengar till?

En annan viktig faktor att ta hänsyn till är vad du ska låna pengarna till. Det finns vissa saker som det helt enkelt inte är meningsfullt att låna pengar till. Om du till exempel vill låna pengar för att åka på semester är det förmodligen ingen bra idé. Semestrar är en lyx, och därför är det bättre att spara till detta istället för att låna pengar.

Å andra sidan finns det vissa saker där det kan vara klokt att låna pengar. Om du till exempel behöver renovera ditt hem kan det vara bättre att ta ett lån än att betala reparationen med dina besparingar. Eller om bilen går sönder och du behöver den för att ta dig till jobbet så kan det likaså vara en bra situation att finansiera det helt eller delvis med ett lån om du har det finansiella utrymmet. Det beror helt enkelt på varje unika situation och vilka ekonomiska förutsättningar man har.

Är det dumt att låna pengar om man har en dålig kreditvärdighet?

En vanlig missuppfattning är att det alltid är dumt att låna pengar om du har dålig kreditvärdighet. Detta är inte nödvändigtvis sant. Om du har ett dåligt kreditbetyg kan det visserligen vara svårare att få ett lån, det är dock verkligen inte omöjligt. Men om man har en dålig kreditvärdighet är risken större att man får sämre lånevillkor.

Många kreditgivare erbjuder även lån utan kreditupplysning hos UC. Till exempel sms lån utan UC. Istället för att kreditupplysningen genomförs hos UC så använder dessa typer av lån ett annan kreditupplysningsföretag för detta.

Hur ser räntan och lånevillkoren ut?

När du överväger att ta ett lån är det viktigt att jämföra olika långivares räntor och villkor. Vissa långivare kan ha högre räntor än andra. Huruvida det är smart eller inte att ta ett lån baseras nämligen till stor del på hur lånets ränta och villkor ser ut.

När du jämför lån får du heller inte glömma bort att kolla över de övriga avgifter som ofta är förknippade med att ta ett lån. Vissa långivare kan till exempel ta ut uppläggningsavgifter och andra typer av avgifter som man lätt kan missa.