Det är viktigt att ta hand om sin hud (6 tips på hur du gör)

Huden är kroppens största organ och det är viktigt att ta hand om den. Faktum är att huden skyddar dig från miljöskador, reglerar din temperatur och producerar D-vitamin när du utsätts för solljus.

Men trots dess betydelse är det många som försummar sin hud genom att inte använda solskyddsmedel och genom att använda starka tvålar som tar bort naturliga oljor. Detta kan leda till akneutbrott eller torra fläckar på huden som försämrar både utseende och hälsa.

Här kommer 6 enkla steg du få att få en frisk och välmående hud som ser bra ut.

1. Använd solskydd

En av de tydligaste orsakerna till hudens åldrande är solexponering. Solens ultravioletta strålar kan skada hudcellerna och detta leder i sin tur till rynkor och föråldrad hud.

Så för att förebygga dessa skador ska du använda solskydd som t.ex. solkräm. Utöver solkräm kan det även vara smart att minska din solexponering under de timmar då solen är som starkast och skydda dig med en hatt/keps, kläder och solglasögon.

2. Investera i din hud

Att köpa krämer och tvåler för som man kan använda på din hud kan hjälpa den att hålla sig frisk.

Om din hud är torr kan du leta efter fuktgivande tvålar som innehåller E-vitamin. Om du har fet hud kan du undvika tunga fuktkrämer och i stället välja en exfoliator. Detta är skonsamma produkter som tar bort extra olja från hudens yttersta lager utan att skada den.

Det kan även vara en god idé att införskaffa ansiktsmasker som du kan använda. För att hitta den bästa ansiktsmasken på marknaden rekommenderar vi att du jämför de olika produkterna som finns och läser på ordentligt så att du hittar något som du tror kan passa dig och din hud.

3. Ät en hälsosam kost

Din hud påverkas också av vad du äter. Detta kanske låter konstigt, men det är faktiskt helt sant. Livsmedel som innehåller mycket socker och transfetter kan orsaka inflammation i kroppen, vilket i sin tur ökar risken för vissa andra hudproblem.

Men om du däremot äter mycket grönsaker och frukt kan du hjälpa till att hålla huden mjuk och smidig. C-vitamin är särskilt bra för huden och fiskoljor kan hjälpa till att minska torrhet. Detta är därmed livsmedel du bör prioritera om du värdesätter en välmående hud.

4. Tvätta ansiktet med oparfymerad tvål

Tvålar som innehåller parfym eller rengöringsmedel kan ta bort naturliga oljor från huden och göra den torr och lätt irriterad.

Så för att förhindra detta bör du använda en oparfymerad och skonsam tvål för att rengöra ansiktet två gånger om dagen. Detta tar bort överflödig olja utan att störa hudens naturliga barriär.

5. Drick vatten

Din kropp och de olika organen behöver vatten för att fungera ordentligt, och det gäller även för att huden ska må bra. Att inte dricka tillräckligt kan leda till torrhet och rynkor, vilket gör att du ser äldre ut.

Är det så att du inte är så van med att dricka mycket vatten varje dag kan du börja med att lägga till lite extra vätska i din kost och sakta men säkert öka ditt intag av vatten. På så sätt trappar du upp intaget utan att det blir en jobbig börda för dig.

6. Applicera kokosolja på huden

Kokosolja är en populär hudvårdsbehandling som kan användas för en rad olika ändamål – från att återfukta åldrande eller skadad hud till att göra dina läppar mjukare och glansigare.

Detta naturliga ämne är rik på E-vitamin vilket innebär att den är effektiv för att ge näring åt cellerna i din hud. Den är också antibakteriell så att den kan hålla huden ren. Och slutligen så skyddar den epidermiscellerna och utgör en barriär mot bakterier.