Det viktigaste du behöver veta om tandblekning

Tändernas färg förändras under hela livet. Vår grundfärg är inte densamma som någon annans, och den nyans vi har när vi är unga förblir sällan samma ton när vi åldras. Bruna fläckar kan uppstå i vilken ålder som helst. Allt beror på genetik, munvård, matvanor, alkohol, skador, reparationer, sjukdomar, läkemedel och tobaksbruk.

Missfärgningar kan vara enkla eller komplexa. Det finns ytliga fläckar som är lätta att bli av med och djupa fläckar som å andra sidan är nästan omöjliga att behandla. Beroende på vilken typ av missfärgning du har och hur omfattande den är kan vissa tandblekningsbehandlingar vara mer lämpliga än andra.

Flera olika tandblekingar

Det finns några olika metoder för att göra dina tänder vitare. Du kan bleka tänderna på skönhetssalonger, på tandläkarmottagningen, i ditt eget hem med hjälp av en tandläkares

vägledning, eller helt på egen hand med produkter som köpts utan hjälp av din tandläkare.

Hur många gånger en behandling behövs göras, beror på en hel del olika faktorer. Det har dels med att göra hur pass missfärgade dina tänder är, och såklart även beroende på vilken typ av behandling du använder dig av.

Tandblekning hos tandläkare

Hos tandläkaren måste du alltid börja med en grundläggande undersökning och utvärdering av dina tänder innan du bleker dem. Detta för att ge dig de bästa förutsättningarna för ett felfritt och långvarigt resultat.

Blekning på plats hos tandläkaren används ofta för svårare blekning, t.ex. när en rotfyllning måste blekas internt eller om du bara vill bleka vissa tänder. Denna typ av behandlingen är även den mest kostsamma av alla alternativ som vi kommer gå igenom idag.

Tandblekning hemma på egen hand

Det finns en mängd olika blekningskit att välja mellan för dem som vill ta eget ansvar när det kommer till att bleka dina tänder. Olika resultat och effektivitet utlovas genom att använda gel, remsor, pulver, pennor eller laser. Ta en titt själv på vilka produkter som erbjuds hos Wesmile för att skapa dig en egen uppfattning.

Detta är ett betydligt mer kostnadseffektivt sätt att bleka sina tänder på, och det funkar faktiskt. Du kan dock kanske inte förvänta dig att få exakt lika bra resultat som om du skulle gå till en professionell tandläkare och göra en behandling där.

Tandblekning hemma med stöd av tandläkare

Ett annat sätt som du kan bleka dina tänder på är genom att använda produkter som köpts med vägledning av din tandläkare.

Detta alternativ är billigare än att gå och göra en behandling hos tandläkare, men det kan också vara mer betryggade än att köpa ett tandblekningskit helt på egen hand.

Vad kostar det att bleka sina tänder?

Kostnaden för tandblekning varierar mycket beroende på hur du väljer att göra det. En behandling hos en tandläkare kan exempelvis kosta dig flera tusen kronor, medan produkter för tandblekning i hemmet inte behöver kosta mer än ett par hundra kronor.

Vilket alternativ du ska använda bör baseras på dina egna personliga preferenser, men i synnerhet även din budget. Om du inte har råd med en behandling hos en tandläkare, så finns det inget annat alternativ än att göra det på egen hand.