En komplett guide för att renovera lägenheten

Har du planer på att renovera lägenheten? Isåfall har du klickat dig helt rätt. I den här kompletta guiden kommer vi gå igenom allt du behöver veta innan du börjar renovera din lägenhet!

Oavsett om det är första gången du renoverar eller är mer erfaren så är det alltid en utmaning att förvandla en tråkig lägenhet till ett drömhem. Men oroa dig inte, den här guiden kommer att ge dig all information du behöver för att göra din renovering till en framgång. Allt från planering till genomförande, vi täcker allt du behöver veta för att göra din renovering enkel, rolig och framgångsrik.

Så, låt oss börja bygga ditt drömhem tillsammans!

Planering är A och O

När det gäller att genomföra en framgångsrik renovering är planeringen otrolig viktig. Innan du påbörjar något projekt ska du se till att du kartlägger din lägenhets utformning och design.

Fastställ vad du vill få gjort och vad du har att jobba med du har att jobba med. När du väl har en uppfattning om hur din bostad är utformad kan du göra upp en plan som omfattar allt från väggar till fönster och golv.

Planen ger dig en uppfattning om vilka material du behöver köpa in och vilka förändringar du behöver göra. Några vanliga saker brukar göras under en renovering är bland annat följande:

  • Måla eller tapetsera om väggar
  • Byta ut fönster, dörrar och golv
  • Sätta in nya bänkskivor och skåp
  • Köpa hem nya möbler och inredning
  • Uppdatera badrum och kök

Utan en tanke på hur du vill att lägenheten ska se ut när du är färdig kan det bli svårt att slutföra renoveringen i tid och inom budget, vilket vi kommer diskutera närmare längre ner i denna guide.

Fastställ en budget

När du har en plan är det dags att fastställa din renoveringsbudget. Bestäm hur mycket pengar du har råd att spendera och vilka typer av material du vill köpa.

Vid tillfället då du fastställer din budget ska du se till att du inte bara räknar in materialkostnaden utan även det arbete som krävs för att slutföra renoveringen. Kommer du kunna utföra majoriteten av arbetet på egen hand eller behöver du anlita företag för att få hjälp med renoveringen? Det finns nämligen mycket hjälp att få när det gäller exempelvis måla om lägenhet Stockholm – så om du bor i huvudstaden kan du andas ut om du verkligen inte vill göra detta på egen hand.

Men om du anlitar ett företag bör du se till att du får flera offerter och jämför dem. På så sätt kan du hitta det bästa priset och hålla din renovering inom ramen för din budget.

Hur ska du finansiera renoveringen?

Nästa steg när det kommer till att renovera lägenheten är att du skaffar dig en klar blid kring hur du ska kunna finansiera renoveringen. Kommer du att betala den ur egen ficka eller ska du ta ett lån?

Om du bestämmer dig för att ta ett lån, se till att du tar dig tiden att jämför räntorna från olika långivare. På så sätt kan du få det bästa möjliga avtalet och hålla dina månadsbetalningar så låga som möjligt.

Att låna pengar kan kännas som en bra kortsiktig lösning för att finansiera projektet, men om man lånar pengar utan att vara helt införstådd med vad det innebär så kan det faktiskt bli en stor börda om krediten inte hanteras på rätt sätt.

Rut- och rotavdrag

Det kan vara bra att känna till att när du anlitar en hantverkare för att utföra arbete i ditt hem kan du få vissa avdrag.

Som privatperson kan du dra av upp till 50 000 kronor per år för det faktiska arbete som denna person eller företag har utfört. Det finns dock vissa kriterier och regler som avgör om du är berättigad till sådana avdrag. Se till att du har koll på dessa innan du sätter igång med renoveringen.

Behöver man tillstånd för att renovera lägenheten?

Beroende på hur omfattande renoveringen är kan du behöva ansöka om bygglov eller åtminstone skicka in en bygganmälan. Om arbetet innebär strukturella förändringar, som att lägga till väggar, fönster eller dörrar, måste du vanligtvis ansöka om bygglov hos din kommun.

Det är även viktigt att kolla bostadsrättsföreningen eller din hyresvärd vilka förändringar som är okej att göra. Om du inte gör det kan du riskera att behöva återställa arbetet som du redan utfört eller betalat för.

Anlita en hantverkare eller inte

När du ska renovera din lägenhet kan du antingen göra det själv eller anlita en hantverkare. Fördelen med att anlita en erfaren aktör är att de kan hjälpa till med planering och utformning och att de i allmänhet är mer kunniga om byggnadsbestämmelser.

Men om du däremot gör allt arbete själv kommer du inte att behöva du behöver inte oroa dig för att betala för arbetskraft, vilket kommer kunna spara dig en hel del pengar. I vilket fall som helst ska du se till att du gör din research för att säkerställa att den du anlitar är pålitlig och kvalificerad. Kontrollera referenser och ställ frågor så att du kan vara säker på kvaliteten på deras arbete.

Slutsats

Att renovera din lägenhet är en spännande men utmanande uppgift. Med noggrann planering, en budget och kunskap om vilka tillstånd som behövs kan du se till att allt går smidigt och att din renovering blir exakt som du tänkte sig det.

Tänk på att ha en gnutta tålamod och anlita rätt personer för att få din lägenhet att se och kännas som helt ny. Och återigen, bra planering är superviktigt.

Lycka till med ditt projekt!