Fyra tips som håller din bil fräsch under en längre tid

Att hålla sin bil fräsch och ren är av intresse för de flesta bilägare där ute. Utöver att det är trevligare att köra en bil som inte är skitig och stökig kommer det även hålla värdet upp på din bil genom att du regelbundet tar hand om den. Detta innebär därmed att alla bilägare bör ta hand om sin bil och hålla den i ett bra skick.

Naturligtvis gäller detta såklart oavsett hur du finansierat bilköpet från början eller om det är en ny eller gammal bil – dvs du bör ta lika bra hand om en begagnad bil som du haft i flera år som du gör med en ny bil. Om du har köpt bilen med hjälp av ett billån (som du kanske hittat via Billan24.se) skulle vi säga att det är ännu viktigare att hålla bilen i bra skick för att behålla så mycket av värdet på bilen som möjligt – vilket är positivt om du någon gång ska sälja den då du får mer pengar som du sedan kan använda för att betala tillbaka lånet med.

Men med detta sagt så kan det vara ganska tidskrävande att ta hand om bilen, och trots att många vill ha fint och rent i bilen så är det inte alla som gillar att lägga ner tiden som krävs för att städa den. För att göra det regelbundna underhållet av din bil lite lättare har vi idag sammanställt en lista med fyra olika saker som du kan göra för att hålla ditt fordon så fräscht som möjligt.

Fram med papper och penna för nu sätter vi igång!

1. Skaffa skyddande bilklädsel

Ingen vill att bilklädseln ska bli smutsig eller ännu värre gå sönder, speciellt inte om du precis köpt en ny bil. Med tiden är dock slitage på bilens klädsel oundvikligt.

För att behålla din bilklädsel fräsch så länge som möjligt på din bil kan det vara väldigt bra om du ser till att skydda den genom att montera över en extra bilklädsel över stolar och säten. Idag finns det en hel del e-butiker som är specialiserade kring just detta, så att du enkelt kan hitta extraskydd som passar just din bil.

2. Tvätta bilen regelbundet

Trots att det kan vara tidskrävande är det bra om du kan se till att tvätta din bil regelbundet. Genom att se till att ständigt hålla din bil ren förhindrar du allt från salt, smuts och småkryp att stätta sig fast på din bils lack.

Hur du vill gå tillväga för att tvätta din bil är lite upp till dig själv. Du kan antingen göra det på egen hand, eller så kan du åka med bilen till en så kallad automattvätt. Om du känner att du har utrymme för det rent ekonomiskt kan du även lämna in bilen på tvätt hos en biltvättsfirma.

3. Kör försiktigt med din bil

Om du regelbundet kör vårdslöst med din bil är det bara en tidsfråga innan bilens värde och fräschhet kommer att bli sämre. Vill du verkligen hålla din bil så fräsch som möjligt är det viktigt att du kör med den på ett försiktigt sätt.

Försök att undvika att gasa på allt för hastigt, eller att bromsa in allt för hårt. Detta kommer bara slita på bilen, och göra så den försämras snabbare. Ha sunt förnuft så kommer du långt, och om du märker att det ändå är något som slits eller försämras snabbt kan du behöva se över dina bilvanor lite extra.

4. Se till att bilen luktar gott

En bil som luktar gott kommer vara så mycket trevligare att åka i. Och som tur är det heller inte särskilt svårt att se till att göra så att ditt fordon bibehåller den där goda doften som den har då den är nyköpt eller nystädad.

Du bör dels se till att inte lämna massor av skräp eller liknande i bilen under längre tider. Du kan exempelvis ha som grundregel att alltid plocka ut det som ligger i bilen när du kommit fram till dit du ska. Utöver detta kan det även vara bra om du ser till att köpa hem någon form av doftspray eller doftgran som du kan hänga i bilen, för att få den att luktar gott.