Hur har digitalisering påverkat hur människor spenderar sin fritid i dagens samhälle?

Digitaliseringen har verkligen tagit samhället med storm och full styrka. De allra flesta människor tar del av digitala nöjen på ett eller annat sätt, och väljer ofta digitala motsvarigheter framför de fysiska alternativen.

Få andra saker har påverkat människans vardag i jämförelse med teknikrevolutionen. Numera går det att kommunicera med nära och kära, ta del av underhållning online, men även att studera, jobba och mycket mer.

Digitaliseringen har öppnat upp för många nya möjligheter

I korthet kan man säga att digitaliseringen onekligen har öppnat upp för många nya möjligheter för både människor, företag och andra typer av organisationer. Tekniken har gjort att många nya företag har fått möjlighet att frodas, medan andra företag har valt att etablera sig online i stället för på fysisk plats.

Onlinebaserade spelbolag är ett ypperligt exempel på detta. Allt fler människor väljer att spela online istället för att besöka ett fysiskt ombud. Att kunna ta del av odds Melodifestivalen online är t.ex. betydligt smidigare än att ta sig ner till den lokala spelbutiken, vilket gör att många människor väljer det digitala alternativet.

Samma sak gäller för både film och musik, men även andra typer av spel, t.ex. TV-spel och datorspel. Här är det ytterst få som väljer att faktiskt köpa en CD-skiva eller DVD-film, och istället väljer att streama detta via nätet. Detta har varit väldigt positivt för konsumenter på det stora hela, även om det fortfarande finns människor som föredrar det traditionella alternativet.

Digitaliseringen har sammanfört människor som annars aldrig hade träffats

En av de stora fördelarna med digitaliseringen är att det har öppnat upp dörren för vänskap, relationer och möten som aldrig annars hade inträffat. Inom spelbranschen är detta väldigt påtagligt. Spel som Fortnite sammanför miljontals människor varje dag, varav vissa blir vänner för livet.

Samma sak gäller även för kärlek och dejting. Numera dejtar de allra flesta online istället för i verkligheten, vilket både har bidragit med fördelar och nackdelar. Det är lättare än någonsin att få kontakt med människor av samma eller motsatt kön, men det är även svårare att knyta an, åtminstone i början.

Digitaliseringen har gjort att människor väljer digital underhållning framför de fysiska motsvarigheterna

Det är tydligt att allt fler väljer den digitala underhållningen framför de fysiska motsvarigheterna. Biosalonger och de som hyr ut DVD-filmer får jobba extra hårt för att kunna konkurrera med den uppsjö streamingtjänster som existerar på marknaden, vilket även gäller för de flesta olika branscher.

Även om det fortfarande finns en marknad kvar för de fysiska aktörerna så krymper den för varje dag som går. Därmed kan vi förvänta oss att fler människor väljer digitala alternativ i en ännu större utsträckning i framtiden.

Kommer digitaliseringen att ta över för den fysiska marknaden helt och hållet?

Det är svårt att säga, men med tanke på hur världen såg ut för bara 10 år sedan är sannolikheten hög för att så faktiskt kommer att bli fallet tids nog. Hur lång tid det tar, och om så faktiskt kommer att ske är i nuläget omöjligt att säga.

Men med tanke på att allt fler väljer de digitala alternativen som även blir bättre och bättre, är det svårt att se en framtid där digitaliseringen inte har ett finger med i spelet under 100% av människans lediga tid.