Hur ofta ska man klippa gräset?

Gräsklippning är en uppgift som många människor helst vill undvika. På sommaren i synnerhet växer ofta gräsmattan otroligt snabbt och kräver således en hel del underhållning.

I den här artikeln kommer vi att ta upp hur ofta du behöver klippa gräset och saker som kan vara bra att tänka på gällande detta område.

Klipp gräsmattan efter behov

Om du har stor erfarenhet av att klippa gräs så vet du säkert redan hur ofta du bör klippa din gräsmatta. Men bara för att du klipper din gräsmatta under ett visst antal dagars intervall, så betyder inte detta att alla andra kan göra detsamma.

Om du till exempel har en liten gräsmatta kan det räcka med en gång i veckan eller varannan vecka. Om du däremot har en mycket stor gräsmatta och/eller om gräset växer snabbt, är det förmodligen bra att klippa oftare.

Varför bör man klippa gräset?

Huvudskälet till att klippa gräset är att hålla det friskt och snyggt. Gräsmattan är trots allt en viktig del av din trädgård. Vi alla vill ha en snygg gräsmatta med vackert grönt gräs som ger våra hem en extra dragningskraft.

Men faktum är att det inte är bra att överdriva mängden klippning. För mycket gräsklippning kan faktiskt göra mer skada än nytta. Så det gäller nånstans att försöka ”lära sig” hur sin egna gräsmatta fungerar och klippa utifrån det behov som finns, som vi tog upp tidigare.

Hur ofta måste man klippa gräset på vintern?

Gräs växer i regel väldigt mycket snabbare på sommaren, och kräver således mer underhållning under denna tid. Med det sagt måste gräsmattan klippas regelbundet på vintern också. Även om tillväxten är mycket långsammare kommer gräsmattan att börja se ovårdad ut efter ett tag om du inte sköter den.

Hur ofta ska du klippa gräset på vintern? Om du har en liten trädgård med bara en eller två gräsytor så kan du klippa en gång per månad. Om du har en större trädgård är det förmodligen en bra idé att klippa gräset aningen oftare.