Hur skyddar man sig från höga elpriser i vinter?

Under vinterhalvåret är det i regel alltid dyrare elpriser här i Sverige.  Detta beror på att efterfrågan är högre eftersom alla använder mer el för att värma upp sina hem. 

Enligt många experter kommer denna vinter inte vara något undantag för detta. Det lutar snarare åt att det kommer vara extra dyra elpriser denna vinter – och det beror på ett par olika sammanhängande faktorer och anledningar.  

Men går det trots detta att skydda sig från de höga elpriserna och ändå komma lindrigt ur denna vintersäsong? 

Var medveten om din elförbrukning

Först och främst är det viktigt att du som konsument är medveten om din egen elförbrukning och dina användningsvanor. Ett sätt att göra detta är att helt enkelt titta på dina tidigare elräkningar,  och se hur mycket du har använt tidigare under vintermånaderna.

På så sätt får du en bra uppfattning om hur din elförbrukning ser ut, och därifrån kan du börja fundera över att göra förändringar för att sänka den om det behövs. Det finns även andra saker som du kan göra för att få en uppskattning av din elförbrukning. Du kan till exempel kontrollera din elmätare och se hur många kilowatt (kWh) du förbrukar per dag.

Skaffa ett billigt elavtal

Idag finns det väldigt många olika elbolag man kan skaffa elavtal hos i Sverige, så det är viktigt att du tar dig tid att jämföra dem och hitta det som erbjuder det bästa erbjudandet för dig. Ett sätt att göra detta på är att ta hjälp av jämförelsesajter på nätet såsom billigtelavtal.com, som hjälper dig att snabbt och enkelt jämföra de olika elbolagen och deras erbjudanden.

När du har hittat ett företag som du tycker erbjuder ett bra erbjudande är det viktigt att du först läser det finstilta i avtalet innan du skriver under något. Detta eftersom vissa företag kan ha dolda avgifter eller andra villkor som du inte känner till.

Det är även viktigt att du kollar upp vilka villkor som gäller för ditt nuvarande elavtal. Det kan vara så att ditt nuvarande avtal har en viss bindningstid som inte gör det möjligt för dig att byta till ett annat elbolag innan denna period löper ut.

Sänk värmen i huset

Ett av de bästa sätten att minska din elförbrukning (och din elräkning) är att helt enkelt sänka värmen i huset. Detta beror på att uppvärmning står för en stor del av de flesta hushållens elförbrukning – och särskilt under vintermånaderna.

Naturligtvis vill du inte göra ditt hem för kallt, men genom att sänka värmen kan du spara en stor summa pengar på din elräkning. Faktum är att för varje grad du sänker så kan du spara upp mot 5 procent i uppvärmningskostnad.

Använd inte torktumlaren 

Torktumlaren är en energibov och bör därför användas sparsamt under vintern.

Försök istället att lufttorka dina kläder när det är möjligt genom att hänga upp dem på en klädställning. Detta är inte bara bra för miljön utan hjälper dig också att spara pengar på din elräkning. 

Använd diskmaskinen 

Detta kanske låter lite bakvänt, men det är faktiskt billigare att få disken ren med hjälp av en diskmaskin, än att diska för hand. Detta beror på att diskmaskiner är mycket effektivare när det gäller el- och vattenförbrukning.

Så om du vill spara pengar på din elräkning i vinter, se till att använda din diskmaskin istället för att diska för hand.