Hur väljer man rätt lån?

Det finns många faktorer och parametrar som du måste ta hänsyn till när det kommer till att välja lån. Om du inte riktigt har koll på vad du gör riskerar du att betala mer än nödvändigt för ditt lån.

Om du är helt novis när det kommer till detta så är det helt okej att det till en början kan kännas som mycket information som man måste ta till sig. Vi kommer dock att försöka bryta ner det i så enkla steg som möjligt i den här artikeln.

Vad ska du ha pengarna till?

Det första du bör fundera kring innan du tar lån är vad du ska använda pengarna till. Detta eftersom valet av lån baseras just på vilket användningsområde de lånade pengarna kommer att ha.

Bolån är till exempel anpassade för att används för att köpa bostäder, och privatlån används för att betala för saker som t.ex. en ny kyl eller bilreparation. Det betyder inte att du inte kan låna pengar för ett syfte och använda dem för ett annat, men när du ska bestämma vilket lån som är bäst anpassat för dina särskilda behov är det mest effektivt att välja rätt typ av lån i förväg.

Det finns flera olika lån

Eftersom att det är väldigt viktigt att man väljer rätt typ av lån så är det också nödvändigt att man känner till vilka olika typer av lån som finns att välja mellan.

Några av de vanligaste lånen är:

  • Bolån
  • Snabblån
  • Privatlån
  • Billån
  • Båtlån

Ibland är det inte läge att låna pengar

Trots att lån kan vara ett bra ekonomiskt hjälpmedel så betyder detta inte att det alltid är läge att låna pengar. Ibland kan det rätta valet vara att inte låna några pengar alls.

Du bör till exempel undvika lån om du inte har råd att betala av på lånet varje månad eller om du måste låna pengar för att kunna betala andra skulder. Tänk därför igenom din situation noggrant innan du tar lån och krediter så att du inte lånar mer än vad du behöver eller klarar av att betala ti