Säkerhet på isen är viktigt (detta måste du ha koll på)

Att befinna sig på is medför såklart en viss risk. Denna risk kan dock minskas avsevärt om man har koll på vad man gör.

Det finns ett par saker som vi tycker att alla personer bör känna till när det kommer till att befinna sig på isen. Som tur är klarar sig majoriteten av alla som går igenom isen, men det händer att människor faktiskt dör på grund av att de ramlar ner.

Så enligt oss är detta en väldigt viktig artikel att läsa om man tror att man någon gång i framtiden kommer befinna sig på en is. Säkerhet är verkligen A och O när man är där ute, så det är värt att läsa på om ämnet.

Testa isens tjocklek

Om du vill undvika att falla genom isen måste du testa isens tjocklek. För att göra det använder du en ishacka eller något liknande och trycker in den i isen. Om isen är minst 10 centimeter tjock bör den kunna hålla din vikt på ett säkert sätt.

Om isen är tunnare än så är det viktigt att du inte försöker gå på den. Faran med tunn is är att du kan bryta igenom ytan mycket lätt, medan tjock is stöder din vikt bättre och gör det svårare för dig att falla genom hålet.

Var alltid minst två personer

Kom ihåg att aldrig gå ut ensam på en is, oavsett hur säkert du tror att det är.

För om olyckan ändå skulle vara framme så finns det någon som kan ringa efter hjälp och se till att du lättare kan ta dig upp därifrån.

Ta alltid med dig isdubbar

En säkerhetsdetalj som rekommenderas för alla som vistas på naturis, t.ex. isfiskare och längdskidåkare, är isdubbar. De kan användas för att på ett lättare och effektivare sätt lyckas ta sig ur ett isvak.

Isdubbarna består av två handtag med vassa metallspetsar i ena änden, det finns även en mer modern version som har en ring med spikar. Vanligen är isdubbarna instuckna i en hållare som har ett snöre, vilket gör att man kan hänga dem runt halsen.