Utrustning du som bergklättrare behöver 

Bergsklättring är en sport som har funnits i århundraden. Den tidigaste kända utrustningen för bergsklättring var rep, som användes för att hjälpa människor att klättra uppför klipporna i Europa och Asien. Klättrare lindade repen runt sina kroppar eller använde dem för att fästa sig vid klippan och sedan dra sig upp med hjälp av armar och fötter.

Idag har klättring blivit en betydligt säkrare aktivitet med all modern klätterutrustning som selar och deskender. Tack vare all den utrustning som finns numera så har alltså klättrarna en ökad kontroll när de utför den här aktiviteten.

Slippers

Idag har nästan alla bergklättrare speciella skor som gör det lättare att röra sig på ojämna ytor och gör det möjligt för dem att klättra uppför branta bergsväggar utan att halka.

Dessa specialskor kallas klätterskor eller ”slippers”. Skorna har gummisulor med styva läderöverdelar, och är gjorda för att sitta relativt löst runt foten som en bekväm strumpa.

Baudrier/klättringssele

En klättringssele eller baudrier som det också kallas är en utrustning som alla klättrare bör ha. Den förbinder klättraren med berget för att ge säkerhet och kontroll.

Syftet med denna utrustning är att hålla dig på plats på ett säkert sätt på väggen när du klättrar, så att ditt liv inte äventyras om du halkar eller faller.

Deskender (fördröjningsenhet)

En deskender är en utrustning som gör att du kan sakta ner din fall om du skulle råka ramla ner. Denna anordning kallas ibland för en ”quick draw”.

Vi rekommenderar verkligen att en sådan används om det finns möjlighet.

Hjälm

En hjälm är en viktig del av klättringsutrustningen som skyddar klättrarens huvud mot fall.

Men finns det specifika klättringshjälmar då? Ja, klätterhjälmar skiljer sig från andra typer av hjälmar. Det är viktigt att välja rätt hjälm och justera den ordentligt innan man börjar klättra.

Det som gör klätterhjälmar så speciella är att de har ett styvt skal runt huvudet, som ofta täcker öronen. Vissa moderna hjälmar kan även skydda mer än bara huvudet.