Vad är skillnaden mellan kiropraktor och naprapat?

Varför finns det så mycket förvirring om skillnaden mellan en kiropraktor och naprapater? Ja, detta är sannerligen en fråga som man kan ställa sig.

En vanligt förekommande uppfattning är att kiropraktorer fokuserar mer på behandling av ryggen medan naprapater specialiserar sig på muskelbehandlingar. Även om detta delvis stämmer är det långt ifrån en bra förklaring vad skillnaderna är mellan dessa två.

I denna artikel kommer vi ge oss på utmaningen att på ett relativt enkelt sätt försöka förklara skillnaden mellan kiropraktik och naprapati. Våra förhoppningar är att du efter denna korta läsning kommer ha en bättre uppfattning om skillnaderna.

Vad gör en kiropraktor?

Det en kiropraktor gör är att främst undersöker ryggradens leder och muskler med hjälp av händerna. Spänningar, begränsade leder, förändrade rörelsemönster och eventuella skador diagnostiseras på detta sätt. En led vars rörelseomfång är begränsat kan orsaka obehag inte bara i själva leden utan även i hela kroppen.

Några vanliga typer av besvär som kiropraktorer behandlar är ryggskott, nackbesvär, axel- och höftbesvär. Med det sagt finns det även en hel del andra saker som du kan få hjälp utöver dessa nämnda saker.

En kiropraktisk utbildning tar 5 år. Därefter krävs en 1-årig praktik för att få en licens från Socialstyrelsen. Under det sista studieåret specialiserar de sig på att både upptäcka och behandla (manipulera) begränsade leder.

Vad gör en naprapat?

En naprapat fokuserar på att korrigera mekaniska problem och smärta i både muskler och leder. De använder sig av ortopediska tester för att undersöka kroppens och dess funktioner, för att sedan kunna förbättrad funktion och rörlighet.

De behandlingsmetoderna som en naprapat vanligtvis använder sig av vid behandling av patienter är allt mellan massage, dry needling, strömbehandling samt stretch och träning. För att bli naprapat måste man utbilda sig i 4 år och sedan måste man precis som kiropraktiker genomföra en 1-årig praktik.

Om du vill lära dig med om naprapater rekommenderar vi att du läser vidare hos Idrottsskadeexperten. De kan betydligt mycket mer om detta ämne än vad vi kan och är ett perfekt ställe om du vill fördjupa dig kring detta.

Så vad är skillnaden?

Som du kan se finns det både en hel del likheter och olikheter mellan dessa två terapier. Men att bli naprapat eller kiropraktor är ofta det första steget som många terapeuter tar. Därefter kan de lära sig en hel del ytterligare färdigheter.

Detta gör det i sin tur väldigt svårt att fastställa vad som skiljer dessa terapier åt eftersom individuella inriktningar från terapeut till terapeut är väldigt vanligt förekommande. Vad vi menar med detta är alltså att en naprapat i Malmö nödvändigtvis inte behöver behandla dig på samma sätt som en naprapat i Uppsala.

Det bästa du kan göra är enligt oss att söka en terapeut som specialiserar sig på det problem som du försöker lösa än att söka efter en terapeut med en specifik yrkestitel.