Vad får man göra själv när det gäller el i hemmet?

För många hemmafixare är det viktigt att lösa saker och ting själva när det gäller hemmets elektricitet. Vem känner trots allt ditt hem och dess egenheter bättre än du själv? Men det finns vissa elektriska uppgifter som det faktiskt måste lämna till proffsen – särskilt om du inte är helt säker på vad du gör eller har rätt utbildning.

Idag kommer vi att gå igenom några av de saker som du faktiskt får fixa själv när det kommer till ditt elektriciteten, men även vissa saker som du helt enkelt inte får lösa på egen hand.

Vad får man göra?

När det gäller din elektricitet i hemmet finns det några saker som du får göra på egen hand. Dessa är bland annat följande:

Byta elavtal och elbolag

Många människor vet inte att de har möjlighet att fritt byta elavtal och elbolag. Precis som med alla andra tjänster lönar det sig att jämföra priser innan man väljer vilket alternativ som passar en själv bäst.

Det finns några saker att tänka på när man väljer elbolag. För det första bör du fundera kring om du vill ha rörligt eller fast elpris. De rörliga elpriserna kan stiga eller sjunka beroende på marknaden. Det kan innebära att du får betala mer för din el än vad du förväntade dig. Fasta elpriser är däremot oförändrade under en bestämd tidsperiod.

Du bör också tänka igenom noga om du vill ha ett grönt elbolag eller inte. Gröna elbolag använder förnybara energikällor för att generera elektricitet. Detta är ofta dyrare än traditionell el, men det är värt att överväga om du är intresserad av att göra din del för en miljö.

När du väl har bestämt dig för ett elbolag kan du vanligtvis byta elbolag online eller via telefon. Processen är vanligtvis ganska enkel och bör inte ta mer än några minuter. Om du vill ha hjälp att komma igång med hela denna processen kan du med fördel klicka dig vidare till Elbolag24.se som har bra information på området.

Byta glödlampor

När det gäller att byta glödlampor vet de flesta att de kan göra det själva. Allt du behöver är en ny glödlampa samt något att stå på om lampan sitter högt upp. Detta är en enkel uppgift som de flesta kan göra på bara några minuter.

Om du inte är säker på hur du byter glödlampor finns det många instruktionsvideor och artiklar på nätet som kan hjälpa dig. Men kom ihåg att alltid stänga av strömmen till den lampan innan du sätter igång!

Byta trasig proppsäkring

Att byta ut en trasig proppsäkring är också en relativt enkel uppgift som vem som helst göra helt själv. Det är dock viktigt att vara försiktig när man arbetar med elektricitet, eftersom även ett litet misstag kan vara farligt.

Leta först upp huvudströmbrytaren och stäng av strömmen till det berörda området. När strömmen är avstängd tar du bort den trasiga säkringen och ersätter den med en ny av samma storlek och klassning. Slå slutligen på strömmen igen och testa kretsen för att se till att den fungerar som den ska.

Även om det kan verka som en mindre reparation att byta ut en trasig säkring är det viktigt att komma ihåg att elektricitet kan vara farligt om den inte hanteras på rätt sätt. Så, om du känner dig osäker på om du klarar av att göra det själv på ett säkert sätt bör du anlita eller fråga någon om hjälp.

Vad får man inte göra?

Det finns dock vissa elektriska uppgifter som du helt enkelt inte får göra själv. Dessa är bland annat följande:

Byte av ojordat vägguttag mot jordat

En av de saker som du aldrig försöka att fixa på egen hand är att byta ut ett ojordat vägguttag mot ett jordat. Detta är ett arbete som måste lämnas över till en kvalificerad elektriker.

När du byter ut ett ojordat uttag till ett jordat uttag säkerställer du att uttaget är säkert att använda. Detta beror på att en jordad kontakt ger en väg för elektricitet att säkert röra sig till marken om ett elektriskt fel uppstår.

Förläggning av kabel i mark

Att genomföra en förläggning av kabel i marken är inget du varken bör eller får försöka göra själv, eftersom det kan vara otroligt farligt.

Om du inte har erfarenhet av att arbeta med elektricitet kan du lätt skada dig själv eller någon annan. Även om du har erfarenhet är det ändå krav på att lämna detta jobb till ett kvalificerat proffs. De kommer att ha den nödvändiga utrustningen och kunskapen för att installera kabeln på ett säkert och effektivt sätt.

Dessutom kommer de att kunna se till att kabeln läggs i enlighet med alla lokala bestämmelser. Så även om du kan vara frestad att spara lite pengar genom att lägga kabeln själv, är det alltid bättre att överlåta denna uppgift till en kvalificerad elektriker.