Varför är det viktigt att leva hälsosamt?

En hälsosam livstil är något som vi anser att alla bör sträva mot. Friska människor lever längre, har mer energi, och mår bättre överlag. Med andra ord är svaret på frågan i titeln egentligen ganska självklar, men vi tycker ändå att det är ett viktigt ämne att ta upp.

Så vad krävs för att leva en hälsosam livsstil då? Att leva hälsosamt är inte så svårt som många tror. Det krävs bara några få enkla steg. Här nedanför kommer vi dela med oss av dessa steg, samt några fördelar som finns med att leva hälsosamt.

Såhär lever du hälsosamt

Det första steget är att skära bort bearbetade livsmedel och ohälsosamma fetter. Det innebär att man undviker snabbmatsrestauranger, begränsar sitt intag av kött och mejeriprodukter och i stället äter mer grönsaker, fullkorn, och proteiner.

Det andra steget är att bli aktiv och träna regelbundet. Det betyder inte att du måste springa fyra timmar varje dag. Hur mycket motion du behöver varierar från person till person, men bör minst omfatta minst trettio minuters fysisk aktivitet per dag.

Det tredje steget till en hälsosam livsstil är att ge sig själv tillräckligt med vila. Sömnen är mycket viktig för att våra kroppar och sinnen ska fungera ordentligt. Om du inte får tillräckligt med sömn kan din kropp inte fungera fullt ut.

Fördel 1: du blir mer alert

En hälsosam livstil kommer göra dig mer alert. Utan motion och en balanserad kost är du mer benägen att känna dig trött under dagen. Detta kan bland annat påverka din förmåga att koncentrera dig i skolan eller på jobbet.

Fördel 2: du har bättre självkänsla

De som har en hälsosam livsstil tenderar att ha högre självkänsla, vilket i sin tur leder till större social acceptans. En hälsosam livsstil ger dig också mer energi vilket gör att du är mer benägen att delta i sociala aktiviteter, som att idrotta, gå ut med vänner och dejta.

Fördel 3: du är mindre benägen att drabbas av sjukdomar

En hälsosam livsstil kan minska din risk att drabbas av allvarliga sjukdomar. En aktiv och balanserad kost hjälper dig att hålla en hälsosam vikt. Regelbunden motion sänker också ditt blodtryck och dina kolesterolnivåer, vilket minskar risken för hjärtsjukdomar. Ett hälsosamt liv kan också minska risken för diabetes, vissa typer av cancer och benskörhet.