Vi förklarar elbolag och elavtal för gemene man och kvinna

När vi pratat runt med olika, och sökt runt på nätet, så har vi insett att det faktiskt finns en relativt stor kunskapsbrist bland allmänheten när det gäller elbolag, elavtal, och elmarknaden. Detta är inte helt optimalt känner vi då elektricitet trots allt är en så stor del av våra liv.

I korthet så tillhandahåller elbolagen hushåll och arbetsplatser över hela Sverige med el. Elektriciteten produceras i kraftverk genom förbränning av naturgas eller kol eller genom kärnklyvning eller på annat sätt. Det finns även miljövänliga alternativ såsom vindkraft och vattenkraft.

Men det finns såklart mer än detta att känna till. Så ta fram papper och penna för tar vi och går lite djupare in på det här området så att du får en så bra förståelse som möjligt.

Välj alltid ett elavtal själv

Många svenska hushåll har inte någon som helst koll på hur deras elavtal ser ut. De betalar sin elräkning när den kommer hem i brevlådan och sedan är det inget mer med det.

En stor del av de människor som inte har koll på hur deras elavtal ser ut har oftast ett anvisat elavtal. Detta är ett avtal som automatiskt träder i kraft om du inte gör ett aktivt val gällande hos vilket elbolag du ska vara kund.

Så vad är problemet med anvisade elavtal? Ja, den stora nackdelen med ett anvisat avtal är att de i regel är mycket dyrare än vanliga elavtal. Men som tur är har dessa avtal ingen bindningstid, vilket innebär att du kan göra dig av med detta kostsamma avtal när som helst. Om du känner dig osäker på om du har ett anvisat elavtal eller inte rekommenderar vi att du tar dig tiden att kolla upp detta. Det tar inte alls lång tid och du kan faktiskt spara en hel del genom att göra detta.

Jämför alltid elbolag och elavtal

Det faktum att elbolagens elpriser kan skilja sig en hel del är ett viktigt skäl till att det är värt att ta sig tid att jämföra. Genom en enkel jämförelse går det med andra ord att spara en relativt stor summa om man tittar långsiktigt.

Hos Elavtal24 kan du jämföra mängder av elbolag i Sverige helt kostnadsfritt. Deras omfattande jämförelsetjänst gör att du kan kolla in alla Sveriges elbolag och deras respektive elavtal. Detta innebär att du snabbt och enkelt jämföra priser, villkor och avgifter utan någon större ansträngning från din sida.

Är rörligt eller fast elpris bäst?

Vad är egentligen bäst när det gäller elpriset? Fast eller rörligt? Det är en fråga som många undrar över. Vi kan dock säga att detta verkligen beror på den enskilda kunden och dennes personliga situation.

Om du är orolig för hur mycket elkostnaden eventuellt kommer att stiga nästa år så är det förmodligen klokt att välja ett fast elpris. Om du däremot tror att elpriserna kommer att sjunka och vill dra nytta av detta är det bättre att välja ett rörligt elpris. Generellt kan vi rekommendera dig att alltid jämföra både fasta och rörliga elpriser från olika leverantörer innan du fattar ett beslut. Detta är säkerligen det bästa sättet att se till att du får ett bra avtal.

Vissa elbolag erbjuder rabatt till nya kunder

Genom att byta elbolag kan du dra nytta av deras nykundserbjudanden, som t.ex. lägre priser eller förmånligare tjänster. Du bör verkligen ta reda på om det kan bli aktuellt för dig eftersom du på det här enkla sättet kan spara mycket pengar.