Vilka är världens 5 högsta berg?

Berg är vackra, men de kan också vara farliga. Vissa människor bestiger dem och andra beundrar bara deras skönhet på avstånd.

Människan har länge fascinerats av de berg som finns världen över. Och eftersom vi vet att det finns ett intresse kring detta har vi valt att sammanställa en lista med världens 5 högsta berg.

Låt oss sätta igång direkt!

1. Mount Everest

Detta är världens högsta berg, med en höjd på 8848 meter vid toppen. Det ligger i Nepal och Kina och upptäcktes av Andrew Waugh 1856. Den klättrare som först försökte bestiga det var George Mallory men han lyckades inte, men vi vet fortfarande inte oavsett om han dog på berget eller inte. Många klättrare har sedan dess försökt att bestiga berget, men endast ett fåtal har nått toppen, vilket gör det till ett av världens svåraste berg att bestiga.

Men vad krävs för att bestiga Mount Everest? Man behöver en hel del specialutrustning som tål kylan och man måste vara i form. Det finns många människor som har försökt bestiga det utan att lyckas. Även om du lyckas ta dig till toppen är det svårt att ta sig ner igen på grund av den höga höjden och den tunna luften.

Endast ett fåtal personer har lyckats nå toppen av Mount Everest. Förhållandena är svåra och en del människor har dött när de har försökt att bestiga berget. Det behövs mycket utrustning och du måste vara mycket vältränad.

2. K2

Detta är ett vackert men livsfarligt berg som ligger i Pakistan nära Kina och Indien och har en höjd av 8 611 meter på toppen. Det är ett mycket svårt berg att bestiga och endast cirka 25 personer når toppen. K2 är ett mycket farligt och svårt berg att bestiga.

Endast 25 personer har lyckats bestiga berget K2. Det är ett svårt berg att bestiga och många klättrare har dött under bestigningen.

3. Kanchenjunga

Kanchenjunga ligger i Indien och Nepal och har en höjd på 8586 meter vid sin topp. Berget har fått sitt namn efter de fem legendariska sherpas som erövrade det för det brittiska imperiet. Tre andra upptäcktsresande erövrade också berget.

Det har endast bestigits av sex personer, vilket gör dess klättrare ur detta perspektiv till en liten grupp erövrare. Att det enbart är så få som lyckas ta sig till toppen beror på att det är ett mycket svårt berg att bestiga.

4. Lhotse

Detta är ett vackert berg i Nepal och Kina, med en höjd på 8 516 meter vid toppen – bara något lägre än Kangchenjunga. Många modiga klättrare försöker bestiga det varje år, men det är fortfarande ett mycket svårt berg att ta sig upp på.

5. Makalu

Detta är ett annat vackert berg i Nepal och Kina med en höjd av 8 462 meter vid den högsta toppen. Berget är uppkallat efter en mytisk varelse och är mycket svår att bestiga.